Vragen en Antwoorden

Omdat onze methode van interieurplanten vrij nieuw is, zijn er vaak veel vragen van (potentiele) klanten. Hieronder een lijst met de veelgestelde vragen:

Wanneer moet het voedingstablet (hd5) vervangen worden?question-mark-1019993_640
-Voor groene planten minimaal 2 x per jaar. de dosering is afhankelijk van het formaat plant en de groei.

Hoe voorkom ik luis e.d. in mijn planten?
-Luisaantastingen worden o.a. veroorzaakt door een ongezond leefmilieu voor die plant door bv. tocht-vochtige lucht en natuurlijke aanleg van die soort.

Waarom zijn er zo weinig “bloeiende planten” op hydro?
-Hydrokultuur is een systeem dat uitgaat van een zeer lange levensduur van die plant. Bloeiende planten zijn na de bloeitijd minder mooi en daardoor niet meer geschikt. ( bv. begonia/azalea/Saint paulia).

Zijn hydroplanten duurder dan “gewone planten”?
-Dat was enkele jaren geleden zeker het geval, maar door de zeer grote vraag naar hydrokultuur, vooral voor de huiskamer, worden hydroplanten nu masaal opgezet en daardoor is het prijsverschil minimaal.

Is dat voedingstablet HD5 (2x per jaar) altijd voldoende voor de planten?
-Iedere plant reageert toch anders op uw goede zorgen. Ter ondersteuning van de hergroei in het voorjaar mag u best extra een beetje Pokon bijvoeden (groei-stimulans).

Kunnen hydroplanten ook in gewone stenen potten?
-Aardewerkpotten zijn nooit perfect waterdicht. In dit soort potten kunt u het beste een voordeelige kunststof binnenpot “inbouwen”.

Stof op planten: hoe haal je dat eraf?
-’s Winters, als de ramen gesloten blijven, dan hangt er meer stof in de ruimte. De meeste planten hebben een fijne beharing bovenop het blad. Dus als u alleen het blad afspuit met water is dat veelal niet voldoende. De beste manier is met uw stofzuiger met borstel voorzichtig over het blad te gaan en daarna alsnog met lauw water afspuiten.

Ficus benjamina met bladverlies?
-Veelal in het verlengde van de winterperiode met veel donker weer, heeft de ficus het moeilijk. Droge lucht (door veel stoken) in kombinatie met weinig daglicht, leidt tot bladverlies. Zet de ficus lieft zo licht mogelijk (zuiden) en geef dan spaarzaam water (optimaal). wel veel sproeien met onthard water en houdt het blad stofvrij.

Hydroplanten verpotten in het voorjaar?
-Nee, hydroplanten blijven in principe hun hele groeileven in dezelfde (bruine) kweekpot. Door externe wortelgroei (meestal veroorzaakt door onregelmatig watergeven) kunnen wortels meer ruimte innemen. Overtollige wortelvorming mogen verwijderd worden. Liever overzetten in wat ruimere (bredere) sierpot en tijdig het voedingstablet vervangen.

Cactussen op hydrokultuur……kan dat?
-Er wordt momenteel een aantrekkelijk assortiment Cactussen aangeboden op hydro. Hydrokultuur is zeker voor cactussen en vetplanten (succulenten) een ideaal watergeefsysteem; nooit meer teveel water. Vetplanten e.d. slechts 1 x per jaar HD5.

Wanneer moet ik mijn bladplanten snoeien?
-Voorjaar en zomer is de beste tijd om uw kamerplanten te “modelleren”. De plant is dan in zijn groeifase en herstelt snel. Vooral Ficus en Schefflera soorten regelmatig knippen. Gebruik altijd schoon en scherp gereedschap.

Zijn hydroplanten duurder?
-Nee, niet meer, omdat de Nederlandse kwekers steeds meer afstemmen op een steeds bredere smaak en budget. Men wil af van het predikaat “exclusief voor het bedrijfsleven”. Ook voor de partikuliere koper is er nu een geweldig assortiment bloeiende en grote planten (al v.a. f 15.-)

Wat is de juiste hoeveelheid voeding voor mijn planten?
-Iedere plant vraagt zijn eigen intensiteit en hoeveelheid voeding. Duidelijk is dat een groene plant meer nodig heeft dan bv. een cactus. Per 50 cm. hoogte is een tablet of 25 cc. per halfjaar voldoende. In de winterperiode zuinig zijn met extra voeding.

Is hemelwater of water uit de wasdroger beter voor hydro?
-Een hydroplant “drinkt” gewoon uit de kraan. Dit redelijk kalk-en ijzerhoudend water is perfekt voor uw plant i.v.m. het opnemen van de voedingszouten via ionisatie. Onthard water is wel geschikt om het blad te sproeien.

De hydrokorrels boven op de pot worden “grijs”?
-Vooral bij de kleinere potmaten treedt gemakkelijk kalkafzetting op boven op de korrels. Veroorzaakt door de geringere waterinhoud is de waterstand niet konstant. Maar in de bovenlaag van de pot zitten meestal geen aktieve wortels. Gewoon de bovenlaag vervangen door “verse” korrels.

Yucca en Dracaena groeien tegen het plafond?
-Stamvormige planten zijn meestal goed te modelleren door snoei. Bij meerdere stammen in een pot wordt de hoogste stam gesnoeid. Liefst op de hoogte waar de andere stammen uitlopen. Hierdoor ontstaat een gelijkmatige opbouw van de plant. gebruik altijd scherp gereedschap.

Kunnen Cactussen ook gesnoeid worden?
-De meest bekende soort, die lange takken maakt, is de Euphorbia. Let op dat u, alvorens de takken intekorten, onder de snijwond meteen met tissue papier het z.g. melksap opvangt. Dit voorkomt lelijke plekken op de stam (kurkvorming). Vanwege de taaie, vezelige stam, liefst een ijzerzaagje gebruiken.

Verpotten van (hydro)planten?
-Zoals gezegd kunnen planten het beste in de groeiperiode verpot worden (anders als bij tuinplanten!). Gebruik zeker niet ieder jaar een grotere kweekpot; alleen als de wortels volop in de pot verspreid zijn. Hydroplanten hoeven bijna nooit verpot te worden. Alleen als de sierpot te snel bijgevuld moet worden- bv. 2 x p.week- is het raadzaam een bredere sierpot te nemen ( niet hoger).

Bladplanten schoonmaken?
-In het voorjaar en zomer is uw plant het meest aktief. Stof verhinderd de opname van zonlicht d.m.v. de huidmondjes. Geef daarom in deze periode uw planten een grote